Postovi

Tomislavgrad od HEP-a potražuje višemilijunski iznos

Slika
Općina Tomislavgrad od Hrvatske elektroprivrede (HEP) potražuje višemilijunski dug koji je nastao nakon što su 1. siječnja 2022. godine na snagu stupile izmjene Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata FBiH. Kako je u razgovoru za Fenu podsjetio načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić, do 2022. godine HEP je Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu, na čijem se teritoriju nalazi Buško jezero, a čiju vodu koristi HEP, plaćao samo naknadu za iskorištenu vodu, odnosno proizvedenu električnu energije.  Dužni plaćati   Međutim, izmjenama spomenutog zakona HEP je od početka 2022. godine dužan plaćati i naknadu za potopljeno zemljište. "Proizvodnja struje na Buškom jezeru datira iz 1974. godine. Naknada koju HEP plaća prema Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu mijenjala se više puta u raznim odnosima i iznosima. Zadnja izmjena je bila 2021. godine, a novo zakonsko rješenje koncipirano je na način da HEP i dalje plaća svak

Mljekara Livno ponovno je ostvarila zavidan rezultat sa svojim Livanjskim sirom

Slika
 Međunarodni institut za kvalitetu i okus (ITQI) iz Bruxellesa treću godinu zaredom dodijelio Livanjskom siru priznanje „Superior Taste Award“ s maksimalne tri zlatne zvjezdice za izniman okus i superiornu kvalitetu, te dodatno priznanje „Crystal Taste Award“.  „Crystal Taste Award“ je priznanje koje se daje proizvodima koji su tri godine zaredom ocjenjeni s 3 STA zvjezdice od tri različita panela degustatora. Za 2024 godinu ovu nagradu dobilo je ukupno 25 proizvoda u svim kategorijama. Nagradu dodjeljuje žiri sastavljen od preko 200 renomiranih stručnjaka za hranu pomno odabranih iz najprestižnijih kulinarskih asocijacija i top institucija kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau. Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Ovakav uspjeh je još jedna potvrda kvalitete našeg autohtonog domaćeg proizvoda prepoznate na svjetskoj razini, na što

Na godišnjoj listi najboljih sireva svijeta TasteAtlasa su dvije vrste iz BiH: Možete li pretpostaviti koje?

Slika
Navodeći da je dugo očekivana i široko raspravljana godišnja lista najbolje ocijenjenih sireva na svijetu objavljena predstavili su top 100 vrsta u ovoj kategoriji. Kad se radi o "predstavnicima" Bosne i Hercegovine - na 45. mjestu našao se livanjski sir, dok je 63. poziciju zauzeo sir iz mjeha. Prve tri pozicije drže italijanske vrste sireva - parmigiano reggiano, mozzarella di bufala campana te stracchino di crescenza. Kad se radi o regionalnim vrstama - na devetoj poziciji je pljevaljski sir, na 34. njeguški, a na 44. miročki sir. Popularni gastro vodič nedavno je objavio i listu najboljih kuhinja u svijetu, a na 27. mjestu ove liste našla se i bh. kuhinja. Najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambremnih proizvoda svake zemlje. Tako su Italija i Japan zabilježili su istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela - pizze.

Predstavljena knjiga "Prezimena Livna i Livanjskog kraja"

Slika
Promocija knjige "Prezimena Livna i Livanjskog kraja" i predavanje o povijesti Livanjskih imena i prezimena, poznatog autora i dugogodišnjeg člana Preporoda Livno Ahmeta Bureka upriličena je u nedjelju navečer u Livnu, u organizaciji BZK Preporod Livno. Tom prigodom nazočni su imali priliku upoznati se s povijesnim činjenicama kroz predavanja o najčešćim bošnjačkim imenima i prezimenima Livna. - Prva prezimena u Livnu počela su se javljati u 18. stoljeću, posebice krajem tog stoljeća za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, koji su zahtijevali upis prezimena u gruntovne knjige. Da bi bili evidentirani u službene knjige stvarala su se prezimena Livnjaka koja su nastala od imena osoba,njihovih nadimaka, zanimanja itd – kazao je profesor Sead Hadžijahić. Autor se pri svom izlaganju posebno osvrnuo i na neka poznata, a najstarija bošnjačka livanjska prezimena kao što su Ljubunčići, Firdusi, Atlagići, Nuhbegovići i Bušatlije. Autor spomenute knjige Ahmet Burek je prije čet

Amir u München, Susanne u Livno

Slika
 Nakon brojnih pokušaja da si u Bosni i Hercegovini stvori dobar život, Amir Orman je početkom godine iz Livna odselio u Njemačku. Istovremeno, u livanjsko selo Golinjevo doselila se Susanne Mariell Goepel iz Leipziga. Ko se pokajao? Područna škola u livanjskom selu Podhum ima nove đake. Mama ih svaki dan vozi iz obližnjeg sela Golinjevo gdje su se doseli iz njemačkog Leipziga. Novi dom okružen je urušenim, oronulim i uglavnom napuštenim objektima. Prilikom turističke posjete ovim krajevima prije pet godina Susanne je odlučila da zajedno sa svojom porodicom doseli se u Bosnu i Hercegovinu. Ko se pokajao pogledajte u prilogu RSE-a.

Doček Nove godine u Livnu uz Tešku industriju

Slika
  Turistička zajednica Grada Livna u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Livna i ove godine organizira doček na otvorenom. Tradicionalni novogodišnji doček u Livnu, za sve Livnjake i posjetitelje održat će se na Trgu kralja Tomislava, a za glazbeni spektakl pobrinuti će se bosanskohercegovačka rok grupa Teška industrija .  Teška industrija pripada samom vrhu regionalne glazbene scene, koji s brojnim hitovima osvaja domaći radijski eter i top-ljestvice. Bend je od prvih dana čvrsto vodstvo pronašao u renomiranom hrvatskom umjetniku, slikaru, scenografu, dizajneru Ivici Propadalu , koji je lider i basist benda te jedan od njegovih osnivača. Teška industrija je bend poznat po vrhunskim glazbenim i scenskim nastupima koji uveseljava publiku na raznim manifestacijama, u što ćemo se uvjeriti 31. prosinca s početkom u 23:00 sata.

U Livnu održana manifestacija “Livno Cheese Trail”

Slika
  S ciljem jačanja turističke ponude Grada Livna, u organizaciji hotela Novitas a uz potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma završena je dvodnevna manifestacija “Livno Cheese Trail”. Prvi dan manifestacije organiziran je okrugli stol na kojem su bili prisutni turisticki djelatnici , proizvođači sira, predstavnici Grada Livna, Federalnog ministarstva okolisa i turizma, predstavnici institucija gdje su izvedeni zakljuci kako bi se pristupilu izradi ceste livanjskog sira.  Za izgraditi destinaciju temeljenu na kvalitetu livanjskog sira potrebno je: 1. mapirati sudionike i ustanoviti njihove kapacitete 2. Uspostaviti sistem upravljanja destinacijom 3. Kreirati elemente promocije sira 4. Pripremiti i provesti marketinški plan promocije destinacije.  Nakon okruglog stola upriličena je tradicionalna vecera u restoranu hotela Novitas. Drugi dan je bio znaku promocije i degustacije livanjskog sira, izlagači su promovirali autohtoni livanjski sir i pružili posjetiteljima vr