Livanjsko selo "Stupe" proglašeno najljepšim selom u BH


 Između Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural" i grada Livna sklopljen je sporazum te potpisan memorandum o razumijevanju, kojim je livanjsko selo Stupe zvanično proglašeno najljepšim selom u BiH.
 
Odluku o dodjeljivanju ove titule Stupama donijela je Komisija za kvalitetu koju čine renomirani i nezavisni stručnjaci iz oblasti arhitekture, etnografije, pejzažnog uređenja, očuvanja baštine, održivog turizma, ruralnog razvoja i životne sredine. Razlog je jednostavan-Livno obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvima. Leži na tri prelijepe rijeke, nudi pregršt turističkih atrakcija, poput obilaska divljih konja na Kruzima, Buškog jezera, kao i starog mosta na Šuici.
 
Ovom prilikom predstavnici Udruženja Alterural uručili su certifikate lokalnoj samoupravi, kao i pružaocima usluga u turizmu.
 
Potpisivanjem sporazuma ustanovljena je zajednička opredijeljenost Udruženja "Alterural"  i grada Livna da rade na  promoviranju, razvijanju i očuvanju autentičnosti Stupa.
 
Mjesto "Stupe" je zadovoljilo kriterije i dobilo status nositelja oznake „Najljepša sela Bosne i Hercegovine“, kako bi se istaknulo zajedničko djelovanje u cilju daljnjeg rada na očuvanju, razvoju i promociji ove inicijative na domaćem i međunarodnom tržištu. Cilj je također raditi na privlačenju turista, te unaprijediti lokalnu ekonomiju kroz poticanje turizma i trgovine u regiji.


 Ovaj projekat podržala je Vlada SAD-a putem USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia & Herzegovina - Turizam i United States Embassy to Bosnia and Herzegovina-stoji u saopćenju Udruženja za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini "Alterural"-navodi se u sopćenju Udruženja "Alterural".

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Amir u München, Susanne u Livno

Na godišnjoj listi najboljih sireva svijeta TasteAtlasa su dvije vrste iz BiH: Možete li pretpostaviti koje?

Grad livanjskog sira i divljih konja