CCI u Livnu: Nema parlamentarnog nadzora trošenja javnog novca



 

U Livnu su Centri civilnih inicijativa prezentirali izvještaje Ureda za reviziju FBiH koji su urađeni u posljednje dvije godine i odnose se na 6 institucija Kantona 10. Budući da su utvrđene brojne nepravilnosti, uputili su poziv Vladi i Skupštini Kantona 10 da hitno reagiraju.

Vlasti u Kantonu 10 kontinuirano ignoriraju nepravilnosti u radu kantonalnih institucija, a zabrinjava i to što nema parlamentarnog nadzora nad trošenjem javnog novca i revizijom javnog sektora, istaknuli su u Livnu predstavnici Centara civilnih inicijativa.

„Upućivali smo inicijative da se revizorski izvještaji i na Vladi i na Skupštini Kantona 10 zajedno sa programima mjera za otklanjanje tih nepravilnosti. Međutim, do ove konferencije za medije i uz sve naše možda najbolje napore - nismo dobili neku povratnu informaciju“, kazao je Hasan Kamenjaković, koordinator CCI-ja za odnose s javnošću.

CCI-jev projektni koordinator Željko Ninković upozorava kako se sve ono što nije prošlo kroz javni diskurs - vraća kao bumerang i uvijek se račun isporučuje građanima kantona.

Revizijom je utvrđeno da je nabava aparata za kopiranje i ostalog uredskog materijala u vrijednosti 302 tisuće maraka izvršena bez provedene javne nabave i važećih ugovora.

„Uprava za ceste u postupku odabira najpovoljnijeg ponuđača za održavanje cesta u iznosu od preko 1,5 miliona KM nije sačinila tendersku dokumentaciju, te je prihvatila ponudu koja je veća od osiguranih sredstava za ovu nabavku“, istakao je Ninković.

„Kod Službe za zapošljavanje K10 vidjeli smo da su neke naknade - za regres, vjerske ili državne praznike - isplaćene u većem iznosu od onog koji je planiran. Isto tako naročito zabrinjava da preko 1.400 građana ovog kantona nije imalo plaćeno zdravstveno osiguranje ili mogućnost dobivanja zdravstvene legitimacije“, dodao je Kamenjaković

A u Ministarstvu gospodarstva utvrđeno je da koncesionari ne poštuju rokove plaćanja za eksploataciju mineralnih sirovina, te da poslovni subjekti kojima su dodijeljena poticajna sredstva po različitim programima potpore u lokalnim samoupravama nisu ispunili sve kriterije za njihovo dobivanje.

federalna.ba

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Amir u München, Susanne u Livno

Na godišnjoj listi najboljih sireva svijeta TasteAtlasa su dvije vrste iz BiH: Možete li pretpostaviti koje?

Grad livanjskog sira i divljih konja