Grad livanjskog sira i divljih konja

Livno je hrvatskoj javnosti možda poznat kao rodni grad izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića i poduzetnika Mate Rimca, no tik pored grada nalazi se jedinstvena turistička atrakcija u ovom dijelu Europe.

Poput kakvim prizora iz Mongolije, u podnožju planine Cincar, na visoravni Krug potpuno slobodni žive divlji konji.

 

Želite li ih vidjeti izbliza, možete se odlučiti na safari turu te krenuti u potragu za nekim od krda, a već i sama vožnja u džipovima pustopoljinama podno planine bit će vam pravi doživljaj. Pri susretu s konjima morate itekako biti oprezni, na što su nas upozorili i naši domaćini prilikom nedavnog obilaska ove lokacije. Konje se ne smije uznemiravati glasnim vikanjem i naglim pokretima, treba bit svjestan upozorenja koje će vam pastusi u krdu davati njištanjem, a i konji vam nikada ne bi smjeli biti iza leđa.


Obilazak visoravni Kruzi pruža i jedinstvenu priliku fotografiranja na vidikovcu Drulj, s kojeg puca pogled na cijelo Glamočko polje, a neke turističke agencije nude i opciju ručka na visoravni gdje će vam domaćini ponuditi najbolje od domaće hrane – zeljanicu i druge pite, hercegovački pršut i, naravno, poznati livanjski sir.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Amir u München, Susanne u Livno

Na godišnjoj listi najboljih sireva svijeta TasteAtlasa su dvije vrste iz BiH: Možete li pretpostaviti koje?