Udruga žena oboljelih od raka dojke „Bistrica" upriličila manifestaciju "Dan narcisa"

 


Udruga žena oboljelih od raka dojke „Bistrica" Livno ove godine je, za razliku od prošle, unatoč koroni, upriličila manifestaciju "Dan narcisa". Riječ je o humanitarnoj akciji u kojoj se od prodanih cvjetova i donacija namiču sredstva za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

Ove hrabre i uporne žene dijeljenjem edukativnih letaka i simboličnom prodajom narcisa žele skrenuti pozornost javnosti da je, uz koronu, karcinom i dalje tu a dobna granica oboljelih sve niža.

„Evo neki dan sam saznala za jednu djevojku iz Glamoča, 21 godina operirala je karcinom dojke na žalost sve ih je više u dobnoj, u toj nižoj granici“, kaže Slavica Gotovac, predsjednica Udruge „Bistrica“, Livno.

Struka kaže da prošlogodišnjih službeno prijavljenih šest novooboljelih od raka dojke vjerojatno ne odgovara stvarnoj situaciji.

„Sav zdravstveni sustav se podredio borbi protiv korone pa smo vjerojatno, i stvarno i statistički vjerojatno zanemarili borbu protiv drugih bolesti, pa naravno i raka dojke“, rekla je dr. Diana Mamić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo K10.

„Jer su nam u neku ruku zdravstvene ustanove postale kao tvrđave, dok se nismo uhodali, ali još uvijek je jako teško našim običnim ljudima, tako da kažem, pacijentima da dođu do bilo kakve usluge“, smatra dr. Davor Vrdoljak, pomoćnik ministra za zdravstvo K10.

Među prošlogodišnjih 75 umrlih od malignih bolesti u Kantonu 10 bilo je i 7 karcinoma dojke. Najbolji i najjeftiniji lijek je prevencija, a u tom segmentu je doprinos „Bistrice“ od velike važnosti.

„Dobro rade i okupljaju se, lakše prebrode tu svoju bolest i svi smo mi tu, tu da damo podršku, ja prije svega kažem, kao liječnik, kao dijagnostičar, susrećem se s njima i dalje gotovo svakodnevno“, kazao je dr. Darko Čondrić, spec. Radiologije, gradonačelnik Livna.

A tako će biti i u buduće jer je pravilna i pravodobna dijagnostika od iznimne važnosti za uspješnu borbu protiv malignih bolesti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Amir u München, Susanne u Livno

Na godišnjoj listi najboljih sireva svijeta TasteAtlasa su dvije vrste iz BiH: Možete li pretpostaviti koje?

Grad livanjskog sira i divljih konja