Livanjski sir uskoro bi mogao biti zaštićen?
Uz Visočku pečenicu i Nevesinjski krompir, uskoro bi mogao biti
brendiran i Livanjski sir.
Naime, zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom geografskog
porijekla te zahtjev za registraciju naziva zaštićenom oznakom porijekla
Livanjskog sira podnijelo je Udruženje proizvođača tradicionalnog
livanjskog sira Cincar.
Omjer
Kako je za Oslobođenje kazao Jozo Baković, predsjednik Udruženja Cincar,
konačno su se prije nekog vremena stekli uvjeti da proizvodu budu
zaštićeni u skladu sa standardima Europske unije.
''Mi smo prije nekoliko godina pripremili sve potrebne dokumente i
čekali smo samo da se steknu zakonski preduvjeti kako bismo mogli
krenuti u zaštitu Livanjskog sira. Osim zaštite geografskog porijekla,
ono što je posebno važno jeste da mi jedini tražimo zaštitu izvornosti i
to je da tako kažemo najjači vid zaštite jednog proizvoda'', istaknuo
je Baković.
Kako je Udruženje napisalo u svom zahtjevu, porijeklo Livanjskog
izvornog sira i njegova usklađenost sa specifikacijom dokazuju se putem
dokumentacijskog sustava koji podrazumijeva dokumentiranje svih koraka u
postupku proizvodnje, od proizvodnje stočne hrane i uzgoja životinja,
preko proizvodnje i zaprimanja sirovina, do proizvodnje i isporuke
gotovog proizvoda.
''Danas se kod nas Livanjskim sirom naziva da kažem sve i svašta.
Ukoliko je mlijeko kupljeno pa dovezeno u Livno, to više nije Livanjski
sir, to je samo sir napravljen u Livnu, a razlika je ogromna. Moraju to
biti sirovine s ovog područja, jer probali su ga svugdje praviti, ali
jednostavno ne može. Prvo morate imati ovce pramenke, zatim tu su
odgovarajuća klima i brojni sunčani dani koje ovaj lokalitet ima.
Također, posebnost su i trave s ovog područja, klima, ali najvažnije
ovčje mlijeko koje se u omjeru 70-30 posto miješa s kravljim i to daje
najbolji i jedinstveni Livanjski sir'', poručio je Baković.
''Danas se kod nas Livanjskim sirom naziva da kažem sve i svašta.
Ukoliko je mlijeko kupljeno pa dovezeno u Livno, to više nije Livanjski
sir, to je samo sir napravljen u Livnu, a razlika je ogromna. Moraju to
biti sirovine s ovog područja, jer probali su ga svugdje praviti, ali
jednostavno ne može. Prvo morate imati ovce pramenke, zatim tu su
odgovarajuća klima i brojni sunčani dani koje ovaj lokalitet ima.
Također, posebnost su i trave s ovog područja, klima, ali najvažnije
ovčje mlijeko koje se u omjeru 70-30 posto miješa s kravljim i to daje
najbolji i jedinstveni Livanjski sir'', poručio je Baković.
Zadruga
Zadruga, koju je ovo udruženje osnovalo, okuplja 20-ak proizvođača koji
prave izvorni Livanjski sir.
''U zadrugu se može prijaviti svako tko zaista želi da radi po
pravilniku i proizvodi izvorni Livanjski sir'', kazao je Baković,
dodajući da je bilo krajnje vrijeme da se bar jedan sir u BiH zaštiti,
piše Oslobođenje.
Primjedbe
Objavi komentar